Zainteresowanie żywnością BIO z roku na rok rośnie. Okazuje się, że coraz więcej klientów decyduje się na to, by swój styl żywienia zmieniać i chce sięgać po produkty, które będą dla zdrowia bezpieczniejsze. Obawy o stosowanie chemii przy hodowli są coraz częstsze. Pestycydy, herbicydy i inne dodatki wspomagające wzrost roślin to elementy, których coraz więcej osób się obawia. Moda na BIO króluje i coraz częściej słyszymy o tym, że takie produkty pojawiają się w sprzedaży. Wśród nich znajduje się również ryż, który coraz częściej w naszych sklepach pojawia się również z upraw ekologicznych.
Ryż BIO – dlaczego jest tak bardzo popularny?
Systematycznie słyszymy o tym, że ryż BIO cieszy się coraz większą popularnością i pojawia się już nie tylko w sklepach z ekologiczną żywnością, ale coraz częściej można się także z nim spotkać w marketach, które tworzą chętnie półki z produktami bio odpowiadając w ten sposób na ich rosnącą popularność. W sklepach pojawia się coraz więcej osób, które właśnie takich produktów z ekologicznej produkcji poszukują. A dlaczego wśród produktów ekologicznych to właśnie ryż BIO cieszy się taką popularnością? Przede wszystkim ryż to roślina sprowadzana do nas z dalekich krajów, z ogromnych plantacji, o których tak naprawdę niewiele wiemy. Coraz częściej słyszmy jednak o tym, że w na tych uprawach są stosowane w dużych dawkach środki ochrony roślin. I dlatego właśnie ryż bio zaczyna wzbudzać coraz większe zainteresowanie. Pojawia się jednak pytanie jak go wybrać, by faktycznie kupić produkt dobrej jakości.
Wybór ryżu BIO – jaki produkt wybierać?
Warto zauważyć, że tych produktów oznaczanych mianem BIO w sprzedaży pojawia się obecnie całkiem sporo. Wiele osób zastanawia się więc jak wybrać dla siebie właściwy produkt. Dlatego warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to od jakiego dostawcy pochodzi dany ryż. Kluczową sprawą będzie potwierdzenie specjalnymi certyfikatami, że uprawy ryżu faktycznie są uprawami BIO prowadzonymi zgodnie z wymogami jakie stawiane są rolnictwu ekologicznemu. Samo nazwanie ryżu naturalnym, bio czy ekologicznym nie rozwiązuje problemu, konieczne będzie uzyskanie odpowiednich oznaczeń, które faktycznie tą ekologiczność produktu będą potwierdzać. I na ten element koniecznie powinno się zwracać uwagę pamiętając, by wybrać produkt, który faktycznie będzie spełniał ważne normy i będzie można go traktować jako ekologiczny, pozbawiony skażenia substancjami chemicznymi, środkami ochrony roślin, które się stosuje w rolnictwie.