Zarówno sok z granatu, jak i świeży granat to produkty, które powinny znaleźć się w zbilansowanej diecie każdego człowieka. Wykazują bowiem zbawienne dla zdrowia właściwości. Pomimo tego że granat nie należy do najbardziej popularnych owoców w Polsce, to warto spróbować go chociaż raz i przekonać się o jego niesamowitym smaku.
Owoc granatu – charakterystyka
Owoc granatu cechuje się nie tylko cudownymi, prozdrowotnymi właściwościami, ale także niesamowitym, bogatym smakiem. W swoim wnętrzu posiada soczyste, słodkie nasiona – to właśnie one w przypadku tego owocu są częścią zdatną do spożycia. Osoby, które nie wiedzą, na co zwrócić uwagę przy zakupie granatu, powinny zdawać sobie sprawę z tego, że owoce o gładkiej i lśniącej skórce są najbardziej dojrzałe, a co za tym idzie – najsłodsze.
Jeśli chodzi o wartość kaloryczną, to granat zawiera około 70 kcal na 100 g owocu. Większość z nich pochodzi z węglowodanów. Owoc zawiera stosunkowo niewielką ilość białka. Warto podkreślić, że z pestek owoców granatu wytłacza się także olej, który wykorzystuje się powszechnie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Granat stanowi bardzo dobre źródło błonnika, co czyni go owocem wartym uwagi dla osób dbających o linię. Zawiera również witaminy C i A oraz kwas pantotenowy. Dodatkowo jest bogatym źródłem potasu, fosforu i magnezu.
Właściwości owocu granatu
Już starożytni ludzie doskonale zdawali sobie sprawę z tego, jakie prozdrowotne właściwości wykazuje świeży owoc granatu oraz sok z granatu. Przy pomocy tego owocu leczono bóle żołądka i choroby pasożytnicze. W dzisiejszych czasach przeprowadzono wiele badań naukowych, które potwierdziły tę opinię na temat owocu granatu. Regularne spożywanie granatu pozwala zapobiegać wielu dolegliwościom i schorzeniom. Trzeba jednak pamiętać o tym, że sam granat nie wystarczy – aby doskonale wspierać swoje zdrowie, należy zagwarantować sobie bogatą, zróżnicowaną dietę, w skład której wejdą różne produkty.
Wysoka zawartość związków przeciwutleniających w granacie pozwala usuwać z organizmu wolne rodniki, które stanowią jedną z głównych przyczyn starzenia. Sok z granatu, co ciekawe, charakteryzuje się większą aktywnością antyoksydacyjną niż zielona herbata i czerwone wino. Ta właściwość sprawia, że jest owocem, po który często sięga się w kosmetologii.
Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że sok z granatu może działać zapobiegawczo na miażdżycę. Pozwala na obniżenie ciśnienia skurczowego krwi, a także unormowanie poziomu złego cholesterolu. Regularne spożywanie soku z granatu bądź też świeżego owocu granatu może wspomagać ochronę przed niektórymi nowotworami – rakiem piersi, jelita grubego czy też prostaty. Co ciekawe, ekstrakt z granatu może wpływać także hamująco na postęp choroby.
Więcej informacji na temat soku z granatu można znaleźć na stronie: https://herbeo.pl/sok-naturalny-z-granatu-500ml.html
Z racji tego, że granat posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe, można wykorzystać go w walce z infekcjami grzybiczymi i bakteryjnymi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przez co poleca się go osobom, które zmagają się z przewlekłym stanem zapalnym towarzyszącym cukrzycy, nowotworom serca, a nawet otyłości.
Jak stosować owoc granatu w kuchni?
Granat w kuchni można wykorzystywać do produkcji wina, dżemu, galaretek. Warto spożywać go także pod postacią soku z granatu, który uznawany jest za produkt skutecznie i szybko gaszący pragnienie. Jedzenie owoców granatu nie wszystkim przypadnie do gustu, jako iż słodkie, soczyste nasiona skrywają się we wnętrzu stosunkowo twardej łupiny. Aby je z niej wydostać, należy odciąć wierzch granatu, a następnie ponacinać jego skórkę na ćwiartki.
Nasiona granatu z powodzeniem można dodawać do koktajli, płatków owsianych, deserów bądź też sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je samodzielnie bądź też zmiksować z sokiem o ulubionym smaku. Z racji tego, że nasiona granatu to charakteryzują się pięknym, nasyconym, rubinowym kolorem, często wykorzystuje się je jako sposób na dekorację podawanych dań
Granat w diecie sportowców
Przeprowadzone w 2019 roku badania wykazały, że grupa testowa, która przez 14 dni przyjmowała regularnie ekstrakt z granatu, po tym czasie była zdolna do dłuższego wykonywania aktywności fizycznej. Można więc uznać, że regularne spożywanie granatu wpływa na poprawny przepływ krwi, rozszerzenie średnicy naczyń krwionośnych, a co za tym idzie – zwiększenie dostarczania tlenu i składników odżywczych do komórek. Wyniki badań określiły także jednoznacznie, że ekstrakt z granatu, który spożywali sztangiści, wpływał na redukcję poziomu stresu oksydacyjnego, wywoływanego przez wytężoną aktywność fizyczną.